Δελτίο Τύπου Ημερίδα Λαμία 19-04-2019

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία την Παρασκευή 19 Απριλίου 2019 στην Λαμία ημερίδα με θέμα «Ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων στο Δ. Λαμιέων και ολοκληρωμένη διαχείριση των στερεών αποβλήτων στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας».
Την ημερίδα διοργάνωσε ο ΦοΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας Α.Ε σε συνεργασία με τον Δήμο Λαμιέων και την συμμετοχή του Δικτύου των ΦοΔΣΑ του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (Ε.Ο.ΑΝ) και της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης - ΕΕΑΑ. Συμμετείχαν επίσης οι περιβαλλοντικές ομάδες του 3ου και 4ου ΓΕΛ Λαμίας.


Στην ημερίδα αναπτύχθηκε ο σχεδιασμός του ΦοΔΣΑ, που περιλαμβάνει το σύνολο των έργων που προβλέπονται στο Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) και ιδιαίτερα τις Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) Λαμίας, Θηβών, Χαλκίδας και Φωκίδας που προβλέπεται να κατασκευαστούν ή κατασκευάζονται. Η Παρουσίαση περιλάμβανε και τα επιμέρους έργα όπως μονάδες κομποστοποίησης και σταθμούς μεταφόρτωσης απορριμμάτων και ΧΥΤΥ.
Ο ΦοΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας Α.Ε έχει ήδη εκτελέσει έργα προϋπολογισμού 10.000.000 ευρώ, κατασκευάζει και δημοπρατεί έργα προϋπολογισμού 35.904.000 ευρώ και παράλληλα ωριμάζει νέα έργα, μέσω ενταγμένων μελετών, προϋπολογισμού 75.000.000 ευρώ.
Ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων για την Περιφέρειά μας θα ανέλθει σε 121.404.000 ευρώ και προέρχεται αποκλειστικά από δημόσια χρηματοδότηση και όχι από Συμπράξεις Δημοσίου & Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).
Με την ολοκλήρωση του συνόλου των έργων η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας θα διαθέτει ένα πλήρως αποκεντρωμένο σύστημα διαχείρισης των απορριμμάτων με 42 συνολικά έργα (4 μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων, 4 μονάδες κομποστοποίησης, 8 χώρους υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων, 18 σταθμούς μεταφόρτωσης απορριμμάτων και 8 χώρους συγκέντρωσης και επεξεργασίας αποβλήτων εκσκαφών, κατασκευών & κατεδαφίσεων).
2
Ειδικότερα για την Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδας και το Δήμο Λαμιέων έχει προβλεφθεί η ολοκλήρωση των συγχρηματοδοτούμενων μελετών ωρίμανσης για την κατασκευή της ΜΕΑ και ΧΥΤΥ Λαμίας και έχει διασφαλιστεί η δημόσια χρηματοδότηση των έργων, ενώ δόθηκε οριστική λύση στο χρόνιο πρόβλημα της χωροθέτησης των εγκαταστάσεων με την άδεια παρέκκλισης από την λατομική ζώνη.
Επιπλέον χρηματοδοτήθηκε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με το ποσό των 6.800.000 ευρώ η υλοποίηση του έργου «Διευθέτηση του υφιστάμενου Χ.Υ.Τ.Α. και επέκταση κυττάρου στην θέση ‘’Νευρόπολη’’ Δήμου Λαμιέων», ως ενδιάμεση μεταβατική λύση μέχρι να κατασκευαστεί και να λειτουργήσει η ολοκληρωμένη εγκατάσταση διαχείρισης αποβλήτων της (ΜΕΑ και ΧΥΤΥ Λαμίας).
Ο ΦοΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας Α.Ε. σε συνεργασία με τους Δήμους – Μέλη του, προχωρά στην υλοποίηση του σχεδιασμού του με γνώμονα την τήρηση του νέου Εθνικού πλαισίου για τη διαχείριση των απορριμμάτων, διασφαλίζοντας δημόσιους πόρους προς όφελος των πολιτών.
Θήβα : 24/04/2019

Εθνικό Τυπογραφείο

Διάυγεια

Ψηφοφορία

Πως κρίνετε τις υπηρεσίες μας

Εξαιρετικές - 63%
Αρκετά καλές - 3%
Ικανοποιητικές - 6%
Χρειάζονται βελτίωση - 8%
Κακές - 20%

Total votes: 100
The voting for this poll has ended on: 20 Jan 2016 - 23:46